Hängengården januari 2013.

 

 

Verksamhetsberättelse för 2016.

 

Vid föreningens styrelsemöte den 1 mars beslöt styrelsen att teckna ett nytt elavtal med Vattenfall från nuvarande rörliga prisavtal till ett fastpris avtal. Styrelsen beslöt också att ordna SWISH via Internet banken. Det är många som frågar om de inte kan betala sina inköp genom denna tjänst.

  Föreningens årsmöte hölls på Hantverksaffären den 20 mars.Lena Renström valdes som ny styrelsesuppleant då Kerstin Boström avböjt att bli återvald.

Årsmötet beslöt att ansvara för en trygg arkivering av byns gamla kartor och handlingar, då Samfällighetsföreningen nu har upphört. Åke Edström erbjöd föreningen 2 kartonger med gamla handlingar och andra arkiv papper som tillhört Kurt Edström och Sture Lundmark. Mötet beslöt att ta emot och arkivera dessa handlingar också.

  Föreningen ansökte om feriearbetande skolungdomar och erbjöd arbete både vid Hängengården och Hantverksaffären några veckor under sommaren. Redan i april månad hade vi klart att Mats Klockljung skulle ansvara för guidning och arbetsledning under sommaren.

  Den 16 maj gjorde vi en vårstädning och översyn av området vid Hängengården. Vi ställde ut bord och stolar i Salen för besökande som bokat fika i samband med att de blev guidade.

  Under sommaren har vi kunnat erbjuda guidning från den 21 juni till den 13 augusti. Mats Klockljung har fungerat som guide och arbetsledare för de ungdomar som var några veckor vid Hängengården och Hantverksaffären. Vi har haft Gustav Lööv anställd för att klippa gräs och fem feriearbetande ungdomar, Hugo och Hilda Wigenstam, Hannah och Hajir som är från Eritrea och Klas Lindgren från Utterliden. 

  Årets Nationaldag den 6 juni firades som vanligt med ”Fru Käcks Café” vid Hängengården. Det blev totalt 290 personer som kom för att fika och umgås under dagen. Fikabrödet bestod av en mängd olika sorter och räckte till alla besökande.

  En kvinna från Länsstyrelsen gjorde ett besök vid Hängengården den 30 juni där Erik Edström och Tomas Johansson påtalade de renoveringsbehov som bör åtgärdas på de gamla byggnaderna inom en snar framtid.

  Lördag den 30 juli arrangerades Hemvändardag i Glommersträsk och vi hade vackert väder. Hembygdsföreningen genom Gudrun Wikberg, visade gamla klassfoton och gamla kartor på Parkskolan. Vid Hängengården hade vi ställt upp en hoppborg till de små barnen. På utescenen underhöll barn och barnbarn Wigenstam med musik och sång. Hantverksaffären var öppen och vi sålde kaffe med dopp och våfflor vid Hängengården där det också såldes slöjd, hantverk, mjukkaka, ost, ägg, bakverk och hamburgare.  Vi uppskattar att ca 200 personer besökte Hängengården under dagen.

Under sommarens öppethållande vid Hängengården har ett sällskap med ett 40 tal pensionärer, en grupp på 23 asylsökande som är bosatta i Arvidsjaur och en grupp med 15 personer guidats vid Hängengården.

Dessutom har både familjer och enskilda besökt området vid flera tillfällen. Vi beräknar att närmare 700 personer besökt Hängengården under sommaren och hösten.

  Den 1:a advent hade föreningens damer beslutat att ordna Julmarknad uppe vid Hängengården. De erbjöd alla slöjdare att sälja sina alster och föreningen bjöd på varm glögg och pepparkakor under dagen. Det kom ca 150 personer upp till utescenen där försäljarna hade sina varor.

Hantverksaffären var också öppen under dagen. Där kom många för att dricka kaffe och smaka på Gudruns goda saffransbullar och de pepparkakor som inköpts.

  Hantverksaffären går fortfarande väldigt bra och det är många som kommer in för att fika på torsdagarna då affären är öppen. Det är numera inte enbart slöjdare från byn som lämnar in sina alster, det är flera som kommer från andra byar och lämnar in det de tillverkat till försäljning.

  Under verksamhetsåret har styrelsen samlats till fem protokollförda möten och styrelsen har bestått av:

Erik Edström, Martin Nilson, Solveig Löf, Gudrun Wikberg, Sylvia Lundqvist och Tomas Johansson.

Suppleanter har Ewa Edström, Åke Edström och Lena Renström varit.

  Styrelsen vill framföra ett varmt tack till alla de som hjälpt oss vid våra arrangemang och de som betalar medlemsavgift och därmed visat sitt stöd till föreningen.

 

  Glommersträsk 2017-02-20